Κτηματαγορά

Με παράταση του καθεστώτος απαγόρευσης της πώλησης "κόκκινων" δανείων που ισχύει τώρα για δάνεια μικρομεσαίων, πρώτης κατοικίας και καταναλωτικά θα προχωρήσει η κυβέρνηση αν δεν έχει υπάρξει σχετική συμφωνία για το νέο καθεστώς με τους θεσμούς ως τις 15 Φεβρουαρίου.
 
Αυτό ανέφερε μετά το πέρας της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. 
 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την προηγούμενη συμφωνία έχει επιτραπεί η μεταβίβαση των κόκκινων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων ενώ έχει ανασταλεί ως τις 15 Φεβρουαρίου η δυνατότητα μεταβίβασης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας, των καταναλωτικών καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  

 

 

Πόσο μειώνονται φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών και τεκμήρια  Πόσο μειώνονται φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών και τεκμήριαΈνα μπόνους στην χειμαζόμενη κτηματαγορά δίνει η μείωση των αντικειμενικών αξιών. Μπορεί οι μεταβιβάσεις ακινήτων να μετρώνται στα δάχτυλα, ωστόσο, όπου αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μια αγορά τότε θα διαπιστώσουν ότι το κόστος, φορολογική και μη, για αυτήν την κίνησή τους μειώνεται σημαντικά.
Ας δούμε αναλυτικά μερικούς βασικούς φόρους και επιβαρύνεις που επηρεάζονται θετικά από την μείωση των αντικειμενικών. Ειδικότερα μειώνεται ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων που υπολογίζεται με συντελεστή 3%.

Παράδειγμα

Ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στον Χολαργό που είχε αντικειμενική αξία 128.000 ευρώ και αγοραζόταν ως δεύτερη κατοικία επιβάρυνε τον αγοραστή με φόρο μεταβίβασης 3.840 ευρώ. Πλέον η αντικειμενική αξία του μειώθηκε στις 104.000 και ο φόρος μεταβίβασης μειώνεται αντίστοιχα στις 3.120 ευρώ.

Απαλλαγή πρώτης κατοικίας

Με την μείωση των αντικειμενικών γίνεται εφικτή η αγορά πρώτης κατοικίας μεγαλύτερης επιφάνειας με απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης. Το αφορολόγητο όριο για ένα ζευγάρι με δυο παιδιά είναι αγορά κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ. Έτσι, ενώ με τις προηγούμενες αντικειμενικες αξιες το παραπάνω ζευγάρι θα μπορούσε να αποκτήσει με απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης μια πρώτη κατοικία 120 τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ, μπορεί πλέον να αποκτήσει μεγαλύτερης επιφάνειας κατοικία και να έχει απαλλαγή από τον φόρο. Αντίστοιχα μπορεί να αποκτήσει πρώτη κατοικία σε περιοχή με υψηλότερη τιμή ζώνης.

Μείωση συμβολαιογραφικών

Από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ψαλιδίζονται και τα συμβολαιογραφικά έξοδα, τα οποία υπολογίζονται με συντελεστή 0,8% για αξία συμβολαίου έως 120.000, στο 0,7% για αξία από 120.000 έως 380.000 και στο 0,65% για αξία από 380.000 έως 2.000.000.
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος που αγοράζει μια κατοικία που η αντικειμενική της αξία είναι 120.000 επιβαρυνόταν με συμβολαιογραφική αμοιβή 960 ευρώ. Πλέον, με τη μείωση της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου στις 96.000 ευρώ η συμβολαιογραφική αμοιβή μειώνεται στα 768 ευρώ, δηλαδή 192 ευρώ λιγότερα.

Μείωση φόρου κληρονομιών

Φορολογούμενος κληρονομεί από θείο του ακινητα   αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ. Σε αυτήν την κληρονομιά αντιστοιχεί φόρος κληρονομιών ύψους 63.500 ευρώ. Με τη μείωση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων κατά 20% στις 400.000 ευρώ ο φορολογούμενος πληρώνει τελικά 43.500 ευρώ, δηλαδή 20.000 ευρώ λιγότερα.

Μείωση ΤΑΠ

Από τη μείωση των αντικειμενικών μειώνεται και η επιβάρυνση των φορολογούμενων από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο συντελεστής του ΤΑΠ κυμαίνεται ανάλογα με τον Δήμο από το 0,25 έως 0,35% επί της επιφάνειας, της τιμής ζώνης και του συντελεστή παλαιότητας του ακινήτου.
Για ένα διαμέρισμα αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ το ετήσιο ΤΑΠ ήταν 42 ευρώ και πλέον με τη μείωση της αντικειμενικής αξίας στις 96.000 ευρώ το ΤΑΠ μειώνεται στα 33,6 ευρώ, δηλαδή 8,4 ευρώ λιγότερα.

Τεκμήρια

Θετική επίπτωση έχουν οι χαμηλότερες αντικειμενικές και στο τεκμήριο διαβίωσης. Πιο συγκεκριμένα, όφελος προκύπτει για όσους έχουν κατοικίες σε περιοχές με προηγούμενη τιμή ζώνης από 2.800 ευρώ έως 3.100 καθώς δεν επιβαρύνονται πλέον με προσαύξηση τεκμηρίου κατά 40%. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος διαμένει σε κατοικία 100 τετραγωνικών σε περιοχή με τιμή ζώνης 3.000 ευρώ. Το ετήσιο τεκμήριο για αυτήν την κατοικία ήταν 6.300 ευρώ. Πλέον, επειδή η τιμή ζώνης υποχωρεί κάτω από τα 2.800 ευρώ, δεν υπάρχει προσαύξηση 40% στο τεκμήριο. Έτσι το ετήσιο τεκμήριο υποχωρεί στις 4.500 ευρώ και είναι ευκολότερο να καλυφθεί από τον φορολογούμενο.

capital.gr
  Μεσοσταθμικές μειώσεις 20% έως 25% στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών το οποίο παραδόθηκε σήμερα στο οικονομικό επιτελείο. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές θα τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015 προκειμένου να συμμορφωθεί το υπουργείο Οικονομικών με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά να υπολογιστεί με αυτές και ο νέος φόρος ακινήτων που θα αντικαταστήσει εντός του 2016 τον ΕΝΦΙΑ. Οι μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές θα είναι κλιμακούμενες και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μειώσεις που θα γίνουν θα προβλέπουν τα εξής: -για περιοχές με τιμή ζώνης έως 600 ευρώ ανά τετραγωνικό δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις -για περιοχές με τιμή ζώνης από 600 έως 1.000 ευρώ οι τιμές αναμένεται να μειωθούν κατά 5% -για μεσαίες περιοχές με τιμή ζώνης από 1.000 έως 1.500 ευρώ η μείωση θα είναι της τάξης του 10% -για περιοχές με τιμή ζώνης από 1.500 έως 2.000 η μείωση θα είναι της τάξης του 15 έως 20% ενώ για περιοχές με πιο υψηλή τιμή ζώνης θα είναι μεγαλύτερη και η μείωση (π.χ. 30% έως 35%) Συντελεστές εμπορικότητας Μειώσεις αναμένονται και στους συντελεστές εμπορικότητας οι οποίοι επηρεάζουν σημαντικά τις αντικειμενικές αξιες. Η μείωση των συντελεστών εμπορικότητας κρίνεται σκόπιμη μετά την οικονομική κρίση λόγω της μεγάλης υποχώρησης των εμπορικών τιμών των ακινήτων στους εμπορικούς δρόμους.